Čína: Manželka bývalého člena politbyra by mohla o 9 rokov vyjsť z väzenia

20.08.2012 Celý región

Peking 20. augusta (TASR) - Ku Kchaj-laj, manželka odvolaného člena politbyra Komunistickej strany Číny, ktorá bola odsúdená za vraždu na trest smrti s podmienečným odkladom, by mohla vyjsť už po deviatich rokoch z väzenia, varovali dnes ochrancovia ľudských práv.

"Veľká väčšina trestov smrti s dvojročným odkladom je po dvoch rokoch zmiernená na doživotné väzenie," uviedla Nadácia Dui Hua so sídlom v USA.

Zdôraznila, že každý, kto si odpykáva doživotný trest, má po siedmich rokoch právo požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia zo zdravotných dôvodov. V praxi by tak Ku Kchaj-laj, ak by jej súd podmienečné prepustenie schválil, mohla po deviatich rokoch vyjsť z väzenia.

Prokurátori na jej procese citovali súdom vymenovaného psychiatra, ktorý povedal, že 53-ročná Ku bola liečená pre "chronickú nespavosť, úzkostlivé stavy, depresiu a paranoju".

Nadácia citovala správu z tlače z roku 2006, podľa ktorej odsúdení na smrť s dvojročným odkladom strávili vo väzení v priemere okolo 18 rokov.

Nadácia Dui Hua (čo v preklade znamená "dialóg") sa pokúša presvedčiť Čínu, aby - najmä v politických prípadoch - znížila väzňom tresty, alebo ich prepustila na slobodu, vysvetľuje agentúra DPA.
 

Vyberte región